Humanitarno ekološka akcija Čepom do osmeha – poziv na humanost

Picea glauca2Akcija Čepom do osmeha pokrenuta je u decembru 2012. godine na inicijativu Vanje Petković. Na ideju za pokretanje jedne ovake akcije Vanja je došla tokom studija ekologije primetivši da u Sloveniji uveliko postoji akcija prikupljanja i rečiklaže plastičnih čepova sa ciljem da se prikupljenim sredstvima pomogne deci sa invaliditetom. Vođenja željom da se akcija velikog društvenog značaja pojavi i u Srbiji, Vanja je osnovala udruženje Čepom do osmeha.

Akcija koju Udruženje sprovodi ima višestruki karakter:

  • Ekološki karakter akcije ogleda se u prikupljanju i reciklaži plastičnih čepova; 
  • Humanitarni karakter akcije ogleda se u pružanju podrške deci sa invaliditetom i razvoju solidarnosti kod dece i ljudi.

Princip projekta je vrlo jednostavan – potrebno je prikupiti čvrste plastične čepove (na primer čepove od mleka, jogurta, majoneza, kečapa, flomastera, lekova koji imaju plastični čep, navlaka za medicinske igle, sokova, vode, piva, ili sredstava za higijenu kao što su deterdžent, paste za zube, šampon, dezodoransa, krema za ruke, omekšivač, balzam, tečnost za sudove i slično). Sakupljeni čepovi odvoze se u reciklažni centar, a novčana sredstva prikupljena recikažom koriste se za kupovinu medicinskih i drugih pomagala koja će deci olakšati svakodnevni život.

Prvo javno sortiranje u okviru ove akcije obavljeno je u maju 2014. godine kada je prikupljeno 2,5 tona čepova. Prilikom drugog sortiranja koje je održano u oktobru 2015. godine prikupljeno je 60% više čepova nego u maju 2014. godine ( oko 4 tone plastičnih čepova).

“Ruka koja daje uvek je iznad one koja uzima”.

Društveno odgovorno ponašanje je jedan od najlepših načina da se zajednici odužimo za ono što nam je dala. Zato Rasanik Vasić poziva sve svoje poslovne partnere i kupce da se uključe u humanitarno ekološku akciju i pomognu inkluziju dece sa invaliditetom.

Svoj osmeh u ovoj akciji pronašlo je već jedanaest mališana, ali se akcija ne zaustavlja. Sve informacije o udruženju Čepom do osmeha možete pronaći klikom na link.