Amazonske kišne šume

Amazonska tropska kišna šuma je najveća tropska kišna šuma na zemlji i predstavlja ogroman ekosistem s nekoliko miliona vrsta insekata, biljaka, ptica, riba i drugih oblika života od kojih mnogi još nisu ni istraženi. Reč je o najrazličitijim biološkim sistemima na svetu koji imaju bitan uticaj na na globalnu kulturu jer apsorbiraju CO2 koji je glavni uzrok globalnog zagrevanja.

Biljke u procesu fotosinteze apsorbiraju CO2 i stvaraju kiseonik, a u tom procesu prednjače tropske kišne šume koje apsorbiraju više ugljen dioksida od bilo kojeg drugog ekosistema na zemlji.

Ova svojevrsna „pluća sveta“ geografski su locirana u Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji. S obzirom da čine izdašan izvor resusrsa kao što su drvo i minerali, često su nekontrolisano iskorišćeni što predstavlja ozbiljan problem i jedan je od glavnih uzroka globalnog zagrevanja i promene klime.

Deforestacija Amazonske kišne šume

Deforestacija ili krčenje šuma je uklanjanje šume, kako bi se izvršila prenamena šumskog zemljišta. Glavni i najvažniji razlog zašto treba očuvati tropske kišne šume nalazi se u činjenici očuvanja života na zemlji. Ne samo da apsorbiraju CO2i stvaraju kiseonik, nego uz to regulišu temperaturu na zemlji i proizvode važne nutrijente kao što su azot i fosfor, kao I štite od erozije tla. Također tropske kišne šume mogu puno pomoći i na području farmakologije u istraživanju novih lekova jer između hiljadu vrsta biljaka možda se krije i potencijalni lek.Čuvaju li se tropske kišne šume?

 

Brazil je od 1970. Godine do danas izgubio više od 600.000 kilometara Amazonske tropske šume. Koji su glavni razlozi?

  1. Razvoj stočarstva

Glavni uzročnik deforestacije je čišćenje šumskih površina za uzgoj stoke koje po nekim procenama čini ogroman deo od 60-70 % ukupnih deforestacije. Budući da je stočarstvo unosna grana koja ne zahteva velike troškove održavanja, a daje veoma solidnu zaradu postaje prilično jasna činjenica zašto se puno Brazilskih šuma krči iz tog razloga. Povećanje broja stoke uzrokuje povećanje površina na kojima stoka može pasti te se šume zamenjuju travnatim područjima i savanama na kojima pase stoka.

  1. Razvoj poljoprivrede

Budući je većina stanovništva Brazila još uvijek orijentirana na poljoprivredu velike površine šume se krče kako bi oslobodio prostor za obradive površinama i to naročito od strane siromašnih farmera koje čak vladina politika podstiče da se nastanjuju na površinama koje su prethodno iskrčene.

Velikom stvaranju dodatnih poljoprivrednih površina na račun šuma doprineo je svakako i uznapredovali rast poljoprivrednih površina pod sojom jer su brazilski poljoprivrednici uspeli proizvesti nove vrste soje koja je vrlo skupa i cenjena na svetskom tržištu, te je Brazil na tom području toliko jak da će prema nekim procenama uskoro preteći i SAD koji je trenutno glavni svetski proizvođač soje.

  1.  Izgradnja puteva i brana

Poznati primer izgradnja je i Transamazonskog puta čija svrha je pored izradnje infrastructure u zemlji i otvaranje novih područja farmerima te lakše iskorišćavanje drvnog bogatstva. Nakon dovršetka tog svetski poznatog projekta deforestacija je počela najbržim korakom do sada te predstavlja pravi primer kako izgradnja infrastrukture može uzrokovati totalni ekološki haos.

 

Šta niste znali o amazonskoj kišnoj šumi

 

Najznačajnija tropska šuma prostire se oko reke Amazon duge 6.440 kilometara, ima 10.000 pritoka i smatra se najbogatijom rekom na svetu po količini vode. Prvi čovek koji ju je u potpunosti preplivao bio je Slovenac Martin Strel 2007. godine. Nije odustao od plivačkog poduhvata koji je trajao 66 dana iako je dobio upalu bubrega i mozga, sunčanicu te ozbiljne srčane smetnje. 

 

  1. Amazonska tropska kišna šuma prostire se na oko 5.5 miliona kilometara u Južnoj Americi i prolazi kroz devet država (Gvajana, Ekvador, Venezuela, Bolivija, Brazil, Surinam, Francuska Gvajana, Kolumbija i Peru). Nazivaju je plućima sveta jer proizvodi više od 20% kiseonika na Zemlji.
  2. Veruje se da je okviru amazonske tropske kišne šume skriveno oko 50 domorodačkih plemena koji žive primitivnim načinom života i nikad nisu imali kontakt s spoljnim svetom.
  3. Opasne životinje žive u amazonskoj prašumi, a pogotovo divlje mačke što su jaguar, puma i ocelot. Amazonska prašuma dom je za 20% svih poznatih ptičijih vrsta na svetu, kao i 2,5 miliona insekata.
  4. Zbog gustine krošanje u ovoj tropskoj kišnoj šumi, tlo je na nekim delovima u stalnom mraku. Naime, granje je toliko gusto da kada pada kiša potrebno je oko deset minuta da kapljice vode stignu do zemlje.
  5. Amazonske tropske šume ime su dobile od strane španskog istraživača Francisco de Orellana 1542. godine jer je u ovoj kišnoj šumi primetio mnogo domorodačkih žena koje su ga izgledom podsetile na Amazonke iz grčke mitologije.