Eko odgovorno poslovanje rasadnika Vasic

Početak godine je vreme za nove odluke. Bolje odluke. Odluke usmerena na dobrobit naše jedine kuće – planete Zemlje. Zato danas pišemo tekst kojim vas podsećamo na važnost ove teme sa osvrtom na sopstevni primer. Rasadnik Vasić je više od 60 godina “environmentally friendly” kompanija koja proces proizvodnje organizuje na eko odgovoran način. Osnovni postulati poslovanja rasadnika su:

♣ Zabrana jednokratne upotrebe plastike – Rasadnik Vasić plastične saksije ne koristi samo jednom pre nego što ih odbaci. Plastične saksije se skladište i ponovno upotrebljavaju u procesu presadnje sadnog materijala.

♣ Reciklaža – U proizvodnom procesu koristimo hemijske supstance čije plastične boce recikliramo. Naš rasadnik je jedino mesto u Kosjeriću u koje mežete doneti plastične čepove od kuće a mi ćemo ih dostaviti udruženju “Čepom do osmeha” sa kojim smo saradnju započeli 2016. godine.

♣ Odgovorna upotreba hemijskih supstanci – Pesticidi i druge hemikalije koje su sastavni deo svake poljoprivrene proizvodnje, ubijaju pčele. Masovno uginuće pčela dovedi u opasnost više od 20.000 biljnih vrsta, čiji su glavni oprašivači upravo pčele. Na godišnjem nivou Srbija gubi oko 20-37% ovih medonosnih insekata. Rasadnik Vasić kontolisano koristi hemikalije uz nadzor stručnog lica i samo onda kada je to neophodno. Najveći deo našeg rasadnika nikada nije tretiran hemikalija. Mi prosto plevimo, ne prskamo!

♣ Besplatno ozelenjavanje – Smatramo sebe odgovornim za okruženje u kome živimo, u kome naša deca odrastaju. Rasadnik Vasić je u svojoj preko 60 godina dugoj praksi donirao sadnice zdravstvenim ustanovama i crkvama. Prošle godine smo ozeleneli park za decu sa posebnim potrebama u Novom Sadu o čemu možete čitati klikom na link

♣ Minimalna potrošnja vode – Mi ne koristimo vodu za piće za potrebe zalivanja. Vodu crpimo iz 3 velika bunara koji snabevaju površinu od 7 hektara koliko naš rasadnik zauzima. Mi ne zalivamo kada za time nema potrebe! Naime, svi plastenici rasadnika su opremljeni savremenom kompjuterskom opremom koja na bazi zadatih kriterijuma samostalno određuje kolika količina vode je potrebna.

Ovo je naš javni poziv TEBI da usvojiš eko bonton po kome ćeš živeti i poslovati.