Hortenzija – cveće naših baka je ponovo u modi

Kako je hortenzija dobila ime?

Hortenzija je poreklom iz južne i istočne Azije. Naziv biljke Hydrangea sp. potiče od grčke reči hydro, što znači voden.

Legenda kaže da je hortenzija dobila ime po jednoj francuskinji koja se 1768. godine prerušena u mladića ukrcala na brod koji se uputio u istočnu Aziju. Istraživačka ekspedicija je za cilj imala otkrivanje novih vrsta biljaka. Upravo na ovom putovanju hortenizija, kao do tada nepoznata vrsta je otkrivena i dobila ime po dami koja je prva zapazila.

Hortenzija je krasila svako dvorište u neka davna vremena. Danas se ukrštanjem dobijaju nove boje koje je čine poželjnom u buketima i sve češće su sastavni deo svakog luksuznog bidermajera. Hortenizija se sve češće javlja na spisku poželjnih vrsta pejzašnih arhitekti.

Fizička i hemijska svojstva

Cvetovi hortenzije su krupni jarkih boja, a listovi veliki nazubljeni. Cveta u rano proleće i cvet opstaje sve do početka jeseni. Cvetne glavice mogu da budu raznih oblika i boja – okrugle, kupolaste ili pločaste, bele, ružičaste, crvene, plave i ljubičaste boje.

Boja hortenzije zavisi od sastava i kiselosti zemljišta. Prirodna boja cveta je ružičasta ili bela, ali malim “trikovima” može da se menja. Nekada su žene dobijale plavu boju cvetova, tako što su u vodu za zalivanje dodavale mastilo za nalivpero. Samo kod belih sorti hortenzija boja cvetova ne zavisi od zemljišta, i uvek su beli. Rasadnik Vasić je za vas pripremio roze i belu hortenziju.

Gde uspeva?

Hortenzije zahtevaju organski bogata zemljišta, srednju vlažnost i dosta sunca. Tolerisaće i nešto svetlije senke. Neće tolerisati kisela zemljišta kao ni dugotrajne suše. Može se gajiti poput omanjeg drveta ili kao žbun što je najčešće i slučaj. Orezivanje biljke je svakako preporučljivo radi formiranja što gušće i kompaktnije forme. Ubrajaju se među najdekorativnije biljne vrste i danas su postale nezamenljive u skoro svim baštama. Interesantne su i ograde formirane od njih a mogu se gajiti i u žardinjerama i saksijama, na balkonu i terasama.

Simbolika

Kažu da je simbolika ovog ukrasnog grma pomirenje ljubavnika ili bračnih parova, a da buket hortenzija označava mir u kući.