Izdvajamo iz press clippinga

rasadnik-vasic (7)

Rasadnik Vasić je dugi niz godina prepoznat na tržištu kao lider u proizvodnji ukrasnog bilja i šiblja. Posebno smo ponosni što su oni koji su naš rasadnik posetili odatle otišli puni utisaka. Nakon boravka u rasadniku novinar Blica je napisao tekst koji vam prenosimo u celosti.

“Kada iz pravca Požege ulazite u Kosjerić, teško ćete odoleti izazovu da ne zastanete i bar nekoliko minuta ne uživate u prekrasnom prizoru koji pruža rasadnik hortikulturnog sadnog materijala braće Vasić iz Kosjerića.

Za ono što sada možete videti zaslužni su, pre svih, Mileta i Zoran Vasić, druga generacija u ovom porodičnom biznisu. Ali, ne manje priznanje pripada i njihovom pokojnom ocu Rajku, poznatom kosjerskom šumaru, koji je ovaj posao započeo tačno pre pedeset godina.

– Bio je to mali rasadnik od nekoliko ari, jer se tada nisu smele privatno uzgajati sadnice koje su gajene u društvenim rasadnicima. No, svejedno, Mileta i ja smo imali prilike da se s ovim poslom najpre sretnemo kroz igru, od najranijeg detinjstva, a onda i da mu se ozbiljno posvetimo – seća se Zoran, koji je kao vrstan informatičar iskoristio stečena znanja u primeni vrhunskih tehnologija u ovoj oblasti.

Ako se tome doda da je brat Mileta iskusan inženjer šumarstva, onda nije ni čudo što je ovaj rasadnik u rangu najboljih evropskih i što je u programima praktične nastave šumarskog fakulteta i srednjih šumarskih škola.

Na oko sedam hektara, od čega je blizu hektar pod savremenim plastenicima, braća Vasić gaje više od trista vrsta sadnica. Posebno je značajno to što je preko 80 odsto biljaka u kontejnerima (saksijama), tako da se mogu presađivati tokom čitave godine.

Vasići su posebno ponosni na neke retke vrste koje uzgajaju, kao što je crveni javor i ožiljena srebrna jelka.

– Imamo jedinstven postupak ožiljavanja ove jelke i veoma smo ponosni na to jer se dosad poznatim metodama, kalemljenjem, ne dobija autentična boja, a iz semena se selektuje manje od 10 odsto sadnica – objašnjava Mileta.

Posetioci koji svrate samo na razgledanje najviše zastaju pred savremenim plastenicima gde se automatski kontroliše temperatura, vlažnost i provetravanje, a na kraju ne odole da neku od prekrasnih biljaka ponesu u svoju baštu.

Biljke za sve naše bašte

Iz ovoga rasadnika biljke odlaze u parkove širom Srbije, ali kupci dolaze i iz Crne Gore, BiH i Hrvatske. Zbog toga, kao i zbog činjenice da uskoro dolazi i treća generacija, za budućnost rasadnika ne treba brinuti. Naime, Zoranov sin Duško završava šumarstvo, a Miletin Branko zaštitu bilja na Poljoprivrednom fakultetu.”