Japansko drvo inteligencije – Javor

Japanski javor je drvo koje potiče iz Japana, Kine i Koreje i simbolizuje inteligenciju, mada se u celom svetu gaji kao dekorativna biljka. Mi u rasadniku Vasić smo posebno ponosni zbog činjenice da smo jedini na teritoriji Srbije uspeli da ožilimo ovu vrstu. Danas vam otkrivamo sve što o javoru treba znati pre nego što se odlučite za njegovu kupovinu.

Vrste javora

Rod javora ima preko 150 vrsta, a za gajenje u dekorativne svrhe je najrasprostranjeniji upravo japanski dlanolisni javor. U zavisnosti od sorte listovi japanskog javora imaju različite boje – roze, žutu, oranž, crvenu, zelenu… Listovi ovog tradicionalnog japanskog drveta tokom čitave godine, usled različitih klimatskih i vremenskih uslova, konstantno menjaju boju što posebno doprinosi dekoraciji dvorišta.

Japanski javor može biti oblikovan i u bonsai formi, a jedan primerak možete videti i u Bonsai centru rasadnika Vasić.

 

Cvetanje japanskog javora je od aprila do maja, kada postaje dodatno dekorativan zbog jarko crvenih cetova. Iako u prirodi raste i do 7 metara uvis, vrste koje se najčešće gaje kod nas rastu do 3 metra. Brzina rasta zavisi od konkretne vrste.


Ukoliko ste zainteresovani da se dodatno informišete o nekim od najčešćih vrsta to možete uraditi klikom na linkove koji slede:

♣  Acer platanoides Drummondii

♣  Acer platanoides Crimson King

Acer pseudoplatanus

Acer palmatum var. dissectum Garnet

Acer palmatum var. dissectum Viridis

Acer palmatum var. dissectum Dissectum Atropurpureum

Acer palmatum Sango-kaku

Acer palmatum Orange Dream

Acer palmatum Asahi zuru

Acer palmatum Bloodgood

Acer palmatum O kagami

Acer palmatum Atropurpureum

Acer palmatum 

Acer negundo Variegatum

Acer negundo Variegatum 2


Održavanje i nega japanskog javora

Japanskom javoru prijaju svetle pozicije, ali zaštićene od direktnih sunčevih zraka, plodno zemljište i veća vlažnost vazduha. Može podneti temperature i do 30 stepeni a u zimskim uslovima mora biti zaklonjen od jačih vetrova. Ukoliko ga gajimo u saksiji neophodno je redovno zalivanje, ali morate biti oprezni da ne preterate. Posle zalivanja ili kiše koja ga je zahvatila, ispraznite vodu iz podmetača. Orošavanje po vrelim danima ostaviće smeđe tačke po listovima vašeg javora. Zimi je preporučljivo gajiti javor u termoplastičnoj saksiji i zalivati ga na temperaturama iznad 0 stepeni.

Sadnja

Japanski javor se sadi pojedinačno. Može zauzimati centralnu poziciju u bašti ali će njegova lepota biti zapažena i ako ga kombinujete sa drugim biljkama (žbunjem ili patuljastim drvenastim biljkama). Vodite računa da javor ne sadite na vrlo toplim i suvim mestima jer se kao posledica mogu pojaviti bolesti, uvrtanje lista, opadanje lista, smeđe fleke po listovima i slično.

Presađivanje i orezivanje

Preporuka je da se japanski javor presađuje na 3 godine za primerke koje gajite u dvorištu, odnosno svake godine za biljke gajene u saksijama. Takođe je poželjno prihranjivati javor u aprilu sporootapajućim đubrivom.

Ukoliko ste se opredelili da zasadite japanski javor u dvorište nećete imati puno obaveza oko orezivanja – potrebno je samo skloniti grane koje su oštećene zbog mraza. Ukoliko je pak vaš javor gajen u saksiji onda ga morate orezati u periodu maj – septembar.

Sve vrste koje smo vam predstavili u tekstu možete pronaći u rasadniku Vasić, a naši stručnjaci su spremni da sa vama podele ideje o sadnji ovog tradicionalnog japanskog drveta koja će doprineti da se njegova lepota istakne na najbolji mogući način.

Očekujemo vas!