Letnji radovi u dvorištu

Dah leta već se oseća u bašti. Mirisni cvetovi daju posebnu draž našim baštama. Ruže započinju svoju cvetnu sezonu, kao i mnoge perene. Ovo je ujedno i period bujnog rasta lisnodekorativnog žbunja, živih ograda i drveća, jer su vremenski uslovi idealni za rast biljaka. Dovoljna količina vlage, sunčani dani i temperature između dvadesetog i tridesetog podeoka – šta jedna biljka još može da poželi!

♣ Orezivanje žive ograde od Turkmenistanskog bresta već možete obaviti drugi put krajem meseca, ako ste je posadili ovog proleća. Trebalo bi da ostavite dvadesetak centimetara dugačke izdanke iznad poslednjeg grananja. Na tom mestu će se ponovo formirati bočni izdanci i time ćete doprineti većoj gustini vaše čudesne žive ograde. Ako je sadnja žive ograde obavljena prethodne jeseni ili još ranije, onda je dovoljno samo da skratite grane koje izlaze iz okvira željenje forme, ili je možda potrebno radikalnije orezivanje, ako je živa ograda suviše prerasla željene dimenzije.

♣ Poželjna je i redovna kontrola biljaka, kako sadnica čudesne žive ograde, tako i drugih biljaka u bašti. Ovo proleće je, uopšte uzevši, zbog vremenskih uslova, veoma pogodno za pojavu mnogih štetočina, kako iz redova insekata, tako i gljiva, pa nije na odmet da budete na oprezu. U slučaju pojave nekih simptoma, najbolje bi bilo da sa uzorkom posetite obližnju poljoprivrednu apoteku, gde ćete dobiti preporuku za određeni preparat i uputstvo za njegovu primenu.

♣ Početkom juna, zalivanje je uglavnom potrebno biljkama u saksijama, dok krajem meseca potrebu za dodatnim količinama vode imaće većina Vaših baštenskih stanovnika.

♣ Travnjak već zahteva redovno košenje, jednom nedeljno. Zalivanje travnjaka obavljajte u slučaju da nema padavina. Korov koji se pojavi u travnjaku možete ukloniti ručno, čupanjem. Pri tom, treba da se potrudite da korovsku biljku izvadite sa korenom. U tome vam mogu pomoći specijalno dizajnirane alatke za ovu namenu, koje možete pronaći u maloprodajnim objektima koji imaju u asortimanu i baštenski alat i opremu. U slučaju da imate ozbiljniji problem sa širokolisnim korovom, poput bokvice i maslačka, možete primeniti i selektivni herbicid protiv širokolisnog korova.

Prilikom primene preparata, neophodno je se da strogo pridržavate uputstva u vezi sa dozom i merama opreza. Poželjno je da neposredno pre i posle primene preparata ne zalivate i da ne padne kiša, kako bi listovi mogli da apsorbuju preparat. Takođe je važno da tretiranje obavite u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima, kako ne biste izazvali oštećenja na okolnim listovima u travnjaku. Mesta nakon vađenja korovskih biljaka ili nakon njihovog izumiranja, zbog dejstva herbicida podsejte odgovarajućom travnom smešom, kako biste izbegli pojavu rupa u travnjaku.

Ako u julu planirate godišnji odmor, postarajte se da neko od prijatelja ili komšija bude u pripravnosti, ako bude potrebno zalivanje biljaka, a sve drugo može da Vas da sačeka. Ako jul provodite kod kuće, uživajte u svojim baštama tokom predstojećih sunčanih dana i prijatnih večeri, uz dobru knjigu, osvežavajuće piće, dobro društvo, roštilj ili nešto drugo što vas ispunjava.

 

U tekstu smo vam predstavili slike dvorišta  jednog od zadovoljnih klijenta Rasadnika Vasić. Ovako možete i vi uživati. Pozovite nas!