Majski radovi u dvorištu

Posle zimskog sna bašta ponovo buja, trava je ozelenela, a biljke su procvetale. Pored radosti koju donosi lepo vreme, to je i znak da treba prionuti na ozbiljne baštenske radove.

♣ Najvažniji posao je očistiti staze, ručno počupati korov i osmisliti boje svoje bašte izborom jednogodišnjihe cvetnice.

♣ Ovo je posledni momenat da iz kuće iznesete biljke koje su zimu provele na zatvorenom. Biljke nemojte odmah izlagati direktnom suncu. Prvo ih iznesite na zasenčeno mesto a kad prođe period adaptacije (do 10 dana) možete ih izneti na direktno sunce.

♣ Ovo je period sadnje sezonskog cveća. Obavezno kupite kvalitetnu zemlju za vaše sadnice i redovno ih prihranjujte. Ovo ne važi samo za cvetnice nego i za ostalo bilje koje ulepšava vašu baštu.

♣ Vreme je da se oreže šiblje koje je cvetalo u rano proleće, poput drena, dunjarice, forsicije, jasmina ili vrbe. Ukoliko se to ne uradi sada, precvetaće a onda treba čekati jesen. Nikada ne trebati orezati više od trećine biljke.

♣ Još uvek ima vremena da se posade ili presade biljke, kaktusi i sukulenti i sadnice drveća. Sada je i pravo vreme da se počne formiranje žive ograde, ili da se oreže ukoliko je zasađena jesenas.

♣ Nove biljke treba prihraniti. Đubrenje je uvek najbolje obaviti organskim materijama, recimo pregorelim stajnjakom ili kompostom. Pošto je prihrana neophodna, treba uzeti i mineralno đubrivo sa visokim sadržajem azota, jer je on potreban biljkama za formiranje zelenih listova.

Ostalo vam je još da svoju baštu oplemenite baštenskom garniturom i da uživate u lepoti vaših biljaka.