Najlepši vrtovi sveta

Svaka zelena površina može lako od obične livade postati pravo umetničko delo. Vrtovi koje vam predsavljamo su najlepši svetski parkovi u kojima možete uživati.

1. Versajski vrtovi (Francuska)

Poznati francuski pejzažni dizajner Andre le Notr, na zahtev najdugovečnijeg francuskog vladara Luja XIV, napravio je ove predivne vrtove početkom 17. veka.

Versajski park zauzima površinu od 815 hektara, od čega su 93 hektara vrtovi. U vrtovima je zasađeno 200.000 stabala drveća. U udaljenoj zoni parka pojavljaju se saloni na otvorenom. Saloni su simulirani između drveća i živica, ukrašeni skulpturama, fontanama i oblikovanim baštenskim biljkama. Jedna od najpoznatijih atrakcija je Mansarova kružna kolonada fontana. Tokom izgradnje napravljen je veliki broj kanala koji su imali funkciju da odvodnjavaju močvarno zemljište.

Za dostavu vode u parkove razvijen je sistem akvadukata i vodovoda. Sistem cevi je bio dugačak više od 160 kilometara. Ispred južnog krila dvorca nalazi se oranžerija, koja predstavlja preteču staklene bašte.

Ovde se i danas gaje: jagode, smokve, grožđe i drugo voće i povrće. Godišnje povrtnjak proizvede do 80 tona voća i povrća. Za ove vrtove karakteristične su ose simetrije, koje ceo vrt dele, a ujedno i povezuju i ističu vizure. Stroga geometrija, kako u oblikovanju vrtnih celina, tako i u oblikovanju samih biljaka jedan je od najupečatljivijih vizuelnih efekata. Bordure – niske žive ograde od šimšira, oko cvetnih i drugih elemenata, jedna su od karakteristika ovog stila uređenja. Topijarne fofme drveća i žbunja u Versajskim vrtovima imaju pored vodenih efekata (fontana i jezera) glavnu ulogu.

2. Garden of Cosmic Speculation (Škotska)

Garden of Cosmic Speculation je privatni vrt koji se prostire na 30 hektara. Za javnost je otvoren samo jedan dan u godini, obično prvog maj. Ipak 2020. godine ovaj vrt neće otvoriti vrata posetiocima, već će prve posetioce primiti 2021. godine.

Četrdeset glavnih područja, vrtova, mostova, oblika tla, skulptura, terasa, ograde i arhitektonskih dela čine ovaj vrt. Pokrivajući trideset hektara, Garden of Cosmic Speculation koristi prirodu da bi proslavio prirodu kroz različita čula.

Vodena kaskada priča najlepšu priču o svemiru, terasa pokazuje distorziju prostora i vremena uzrokovane crnom rupom; „Šetnja kvarkom“ odvodi posetioca na putovanje do najmanjih građevnih blokova materije i niza oblika zemljišta i jezera koji podsećaju na fraktalnu geometriju.

 

 

 

 

3. Bahajski vrtovi (Izrael)

U Haifi se nalazi jedan od najlepših svetskih vrtova, koji ne služi samo za uživanjeu lepoti potkresanog cveća i trave, već je i sedište velike svetske religije.

Bahajski vrt je lepo uređeno zemljište, koje je oplemenjeno kaskadnim bazenima, cvetnim alejama, stepeništem od plemenitog kamena, a njegovo stvaranje koštalo je neverovatnih 270 miliona dolara.  Vrt je građen u periodu od 1990. do 2001. godine.

Namera arhitekte ovog vrta, Fariborza Sahbe, nije bila da samo napravi privlačno mesto za građansku promenadu – ne, mnogo više od toga. Bahajski vrt je i sedište istoimene religije. Ovaj vrt u Haifi je centralno mesto. Bahajskih vrtova,manjih i većih od ovoga u Izraelu, ima po celom svetu.

U Haifi je sahranjen i osnivač religije Bahaalah (Baha`u` llah, 1817-92). Mauzolej je građen pet godina, od 1948. do 1953. Sledbenici Bahajske vere, slede verovanje o jedinstvu svih religija. Po njima, Božija poruka je jedinstvena, i nju po svetu šire „porukonosci“ kao Mojsije, Isus, Muhamed, koji govore različitim jezicima, u različitim zemljama i u različito vreme – ali govore istu poruku.

Tako da je Bahai vrt Sveto mesto. Bahajska vera propagira još i uživanje u realnom životu, protiv je velikih socijalnih razlika, zalaže se za jedan svetski jezik i jedan sud pravde.

Ulaz u vrt je besplatan, ali su na tabli označeni mnogi uslovi koji ukazuju posetiocima da se posebno psihički i fizički pripreme, jer ovo nije obično mesto. Vodite računa o sebi, odgovorni ste za svoju bezbednost, čuvajte svoje stvari. U vrt neka ne ulaze fizički slabi, ulazite na sopstveni rizik. Zabranjeno uvoditi životinje, nositi oružje, zabranjeno jesti sendviče i lizati sladoled, trčati i igrati se, ne sme se dodirivati voda u bazenima i fontani i ista piti, zabranjeno pušiti, držite decu za ruke jer je ovo ipak sveto mesto.

4. Butchart Gardens (Kanada)

Bračni par Butchart se 1904. godine preselio iz Ontaria u Vankuver kako bi sagladili postojenje za proizvodnju cementa. Ipak, 1912. godine Dženi Butchart odlučuje da na ovom mestu sagladi prelepu baštu koju svake godine poseti preko milion posetilaca.

Danas su Butchart Gardens nacionalno istorijsko nalazište Kanade. Pronaći ćete ostatke izvorne fabrike cementa i milione biljaka u preko 900 sorti koje vas očekuju dok lutate Vrtovima. Vrtovi koje možete ovde videti su

Potopljeni vrt;

Vrt ruža;

Japanski vrt;

Italijanski vrt;

Mediteranski vrt; i

Posebne vrste.

5. Villa d’Este (Italija)

Vila d’Este u Tivoliju je vila sa jednim od najlepših vrtova u Italiji koja je 2007. godine bila proglašena i za najlepši park u Evropi.

D’Este je 1550. godine postao guverner Tivolija tako što ga je imenovao papa Julije III. Ovaj drugi je hteo da mu se zahvali na pomoći u izborima za papu i tom prilikom mu je poklonio i imanje u Tivoliju. Kada je otišao u Tivoli tamo ga je dočekalo veliko razočarenje: umesto neke luksuzne vile, bila mu je dodeljen trošni manastir. No, klima Tivolija mu je izuzetno prijala, pa je odlučio da manastir pretvori u vilu nalik onoj koju je imao u Rimu.

Gradnja vrta nije išla glatko, jer je Hipolit želeo da ga poveća. U tu svrhu je morao da otkupi i terene koji su se nalazili u okolini nekadašnjeg manastira što mu je odnelo puno vremena, te je gradnja nastavljena tek 1566. godine. Ovo mu je omogućilo da dopre do obližnje reke Anijene i podzemnim tunelima dovuče vodu da bi njom opsrkbljivao mnogobrojne fontane koje je želeo da napravi u vrtu.

Sva voda koja se doprema do fontana je povezana sa izvorom vode iz reke Anijene po sistemu povezanih sudova u kojima prođe i do 300 litara vode u sekundi! Ono što je još impresivnije je da vrt ima 35.000 kvadratnih metara, 250 vodoskoka, 225 vodopada, 100 fontanskih bazena, 50 fontana. Vrt ulepšava 30.000 sezonskih biljaka, 150 više stotina godina starog drveća, 15.000 višegodišnjih biljaka i drveća, 9.000 metara staza i stazica. Drugačije ga nazivaju i vrt 100 fontana.