Oktobar u vašem dvorištu

Ako želite da sledećeg proleća i leta uživate u rascvetalom vrtu, u prvim oktobarskim danima moraćete da zasučete rukave. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti travnjaku. Da bi travnati tepih i s proleća bio zelen i gust, trebalo bi sa njega ukloniti korov i opalo lišće. Sredina oktobra vreme je za poslednju kosidbu i setvu trave na ogolelim površinama travnjaka, kako bi mlade biljke imale dovoljno vremena da izniknu pre zime. Pokošenu travu nemojte ostavljati na travnjaku jer, zbog nedostatka toplote, ne može da se pretvori u humus. Sada je pravo vreme i za đubrenje mineralnim ili organskim đubrivom, iz kojeg će se, u vreme mirovanja biljaka, osloboditi hranljive materije.

Ne dozvolite da vas iznenade prvi mrazevi koji se mogu pojaviti već sredinom oktobra. Biljke osetljive na hladnoću, kao što su muškatle, kane i azaleje, izvadite iz zemlje i sklonite na toplije mesto. Pre nego što ih unesete, proverite da li imaju biljne vaši i uklonite oštećene sadnice.

Previše guste zasade trajnica trebalo bi prorediti, a starije biljke iskopati i razdeliti, pa ih ponovo posaditi.

Početak jeseni je vreme i za presađivanje i sađenje ruža, kako bi mlade biljke stigle da se ukorene pre zime. Kada listovi kraljice cveća požute i počnu da opadaju, znak je da je biljka ušla u fazu mirovanja. Orežite suve i oštećene grane i uklonite precvetale cvetove. Ruže je tada poželjno i zagrnuti kako bi se zaštitile od promrzavanja.

U oktobru je najbolje saditi i ukrasno šiblje i živu ogradu, a starije biljke trebalo bi orezati kako bi se uspostavila ravnoteža između korena i nadzemnog dela. Klikom na link pročitajte tekst o orezivanju četinara.

Na prolećnu sadnju cveća treba misliti već u jesen. Zemljište na kojem sada nećete saditi duboko prekopajte i ostavite da miruje preko zime kako bi hladnoća uništila korov i štetočine.

Da bi prvih dana proleća cveće ulepšalo baštu, treba ga posaditi već početkom oktobra. Prolećne lukovice i krtole mogu se saditi tokom cele jeseni, ali ih je najbolje posaditi što pre, da bi se ukorenile pre zime. Podzemni delovi visibaba, irisa, presličica, zumbula, narcisa i lala dobro podnose niske temperature i neće ih oštetiti ni najjači mrazevi. Lukovice bi trebalo saditi na dubinu koja je dvostruko veća od njihovog prečnika. Ako ih posadite previše duboko, biljka neće uspeti da izbije iz zemlje. Zasadite ih na sunčano mesto, u rastresito tle sa dobrom drenažom, kako ne bi istrulile. Jedina opasnost koja prolećnom cveću preti tokom zime jesu gladni poljski miševi, koji se hrane njegovim krtolama i lukovicama. Da biste podzemne delove biljaka zaštitili od ovih štetočina, zasad ogradite žicom koju ćete ukopati duboko u zemlju.

Kada završite sve jesenje radove u vrtu, baštenski alat očistite, naoštrite i sklonite, kako biste spremni dočekali proleće i nove poslove u bašti.