Roterdamska plutajuća šuma

Uz konstantan porast broja stanovnika i sve većeg proširivanja gradova, izgradnje trgova, staza i parkinga, broj drveća se konstantno smanjuje. Roterdam je primer još jednog inovativnog rešenja u borbi za zaštitu životne sredine. Kulturno udruženje Matični brod izradilo je projekat inspirisan radom U potrazi za Habitusom, umetnika Jorga Bakera.

U pitanju je pokretna šuma: mala plutajuća šuma posađena u već postojećim recikliranim bovama. Projekat ima veliku ekološku vrednost jer obuhvata reciklažu i doprinosi oporavku i rastu šuma. Pokrenut je 16. marta 2016. godine, nakon četiri godine dugog istraživanja, testiranja i eksperimentisanja u cilju posmatranja kapaciteta rasta, otpornosti biljaka na salinitet i potencijala uspešnosti projekta.

Uspešna saradnja studenata Fakulteta primenjenih nauka, Van Hal Larenstajnovog Univerziteta, dovela je do otkrivanja najboljeg načina sadnje i čuvanja biljaka u lučnim vodama kao i utvrđivanja odgovarajuće vrste drveta: holandskog bresta. Ta vrsta drveta ima ubrzan rast, može da podnese jake vetrove i velike količine vode bez preterane potrebe obrezivanja.

I tako, marta 2016. godine, “izronila” je jedna od prvih plutajućih šuma u istoriji – zaista originalan koncept zelenog prostora, koji će doprineti znajačnom smanjenju koncentracije ugljen-dioksida u vazduhu a time i poboljšanju uslova života u gradu.

 

Ovaj neobičan vizuelni i pre svega “zeleni” projekat stoji kao sjajan pokazatelj povezanosti grada i prirode, podsećajući nas na pozitivan uticaj drveća i prirode na naše živote.

 

Tekst preuzet sa:http://ekoblog.info/rs/

Autor: Milica Damnjanović