Sadnja kraj autoputa

“Najbolje vreme za sadnju drveća je bilo pre 20 godina. Sledeće najbolje vreme je sada.”

Nije lako doći do podrške, u svrhu pošumljavanja, iako svi znaju, da ima veoma važnu ulogu u očuvanju naše okoline. Svi dišemo isti vazduh, pijemo istu vodu i konzumiramo istu hranu, koja potiče iz zajedničke, globalne okoline. U kojoj meri će taj vazduh, voda i hrana biti čisti, zavisi samo od nas – ljudi. Zato, ako se ne budemo starali za drveće, živećemo u svetu, koji neće biti u stanju da se stara za nas. Svako drvo je lični doprinos za poboljšanje kvaliteta životnog prostora, za suzbijanje zagađenja okoline.

Od izuzetnog je značaja za zaštitu kvaliteta vazduha da uz puteve budu zasađeni sadnice adekvatnog kvaliteta koje će predstavljati svojevrsnu zaštitu od buke, prašine i emitovanog ugljen monoksida. Možda još važnije od kvaliteta sadnica su vrste. Naime, svedoci smo sadnje neadekvatnih i neotpornih sadnih vrsta kraj puteva. Zato vam danas navodimo koje vrste su pogodne za sadnju kraj prometnih saobraćajnica.

 

 

 

Juniperusi

Spadaju u red četinara i broje između 300-350 podvrsta. Rasprostranjene su na severnoj hemisferi, od  južne do tropske Afrike, Ziarata, Pakistana, istočnog Tibeta, i u planinama Centralna Amerika. Najpoznatija šuma Juniperusa se javlja na nadmorskoj visini od 4.900 metara na jugoistočnom Tibetu.

Rasadnik Vasić u ponudi ima sledeće vrste Juniperusa:

Juniperus squamata

Juniperus squamata

Juniperus squamata

Juniperus scopolorum

Juniperus sabina

Juniperus sabina

Juniperus procumbens

Juniperus procumbens

Juniperus pingii

Juniperus media

Cornus

Drvenasta listopadna biljka koja ima između 50 i 60 podvrsta specifičnih cvetova i plodova. Ove sadnice potiču iz Severne Amerike, Kine i Japana kao i jugoistočne SAD. U našem rasadniku možete pronaći sledeće vrste:

 

Cornus sericea

Cornus alba

Cornus alba

Weigela

Spada u listopadno žbunje koje raste  između 1-5 metara. Potiče iz istočne Azije a naziv dobija po nemačkom naučniku Christian Ehrenfried Weigela.

Rasadnik Vasić za vas izdvaja sledeće vrste:

Weigela florida

Weigela florida

Weigela florida

Maxonia

Mahonija je zimzeleni grm sporog rasta. Visina koju dostiže retko prelazi 2 m koliko iznosi i njena širina.Veoma je dekorativna zbog svojih žutih cvetova koji se javljaju u proleće,plavih bobica i zimzelenog lišća koje joj ne opada. Listovi su izduženi i postavljeni na grančicama u grupacijama od 5-9. Listovi su zeleni,kožasti i sjajni dok novo mlado lišće u proleće ima crvenkaste obode. Tokom jeseni i zime biljka menja nijansu svojih listova i oni poprimaju purpurne do bronzane nijanse. Cvetovi su žuti,postavljeni u terminalnim cvastima,blago mirisni i početkom jeseni sazrevaju u plave bobice. Biljci odgovaraju zemljišta blago kisele ph reakcije,srednje vlažnosti kao i lokaliteti u polu senkama. Tolerisaće i uspešno se razvijati i u senci.Lokaliteti bi trebaloo biti zaštićeni od jakih zimskih vetrova i da imaju bar par sati dnevne senke. Dekorativna je pojedinačno i u grupi, ili kao donji sprat u kombinaciji sa drugim vrstama. Poželjna za kombinovanje sa drugim vrstama, ali i vezivanje kosina. Zanimljiva je i za formiranje niskih živih ograda, posebno atraktivnih tokom zime, kada lišće promeni boju.

U ponudi za vas imamo:

Mahonia aquifolium

Berberis

Listopadni i zimzeleni žbunovi visine od 1-5 m. Nalaze se u umernim i subtropskim predelima sveta (osim Australije). Raznolikost vrsta je najveća u Južnoj Americi i Aziji; Evropa, Afrika i Severna Amerika imaju i domaće vrste. Najpoznatija vrsta Berberisa je Berberis vulgaris, koji je uobičajen u Evropi, Severnoj Africi, Bliskom istoku i centralnoj Aziji i široko je rasprostranjen u Severnoj Americi.