Srbija dobija prvu zelenu zgradu

ISTORIJAT

Višespratnica na Zelenom vencu, danas poznata kao zgrada „Beobanke“, prvobitno je bila u vlasništvu „Energoprojekta“, koji ju je i sagradio za svoje potrebe 1960. godine. „Beobanka“ se tada nalazila u objektu do, u ulici Zeleni venac 16, gde se trenutno nalaze prostorije Poreske uprave.

Kompleks, izgrađen po projektu arhitektice Milice Šterić koji je osvojio prvu nagradu na internom konkursu, sastojao se iz tri segmenta: kule, nižeg objekta od pet spratova ispred, i objekta koji se više i ne posmatra kao deo ovog kompleksa – upravne zgrade u ulici Carice Milice 2. Ova tri objekta i danas, kao i dana kada su izgrađeni, funkcionišu kao jedna celina. Godine 1960. kula „Energoprojekta“ imala je prizemlje i 11 spratova, a naknadno su dozidana dva sprata u čeliku.

Fasada objekta ponudila je interesantno rešenje. Konstrukciju zgrade čini geometrijska mreža armirano-betonskih greda i stubova koja oslobađa unutrašnji prostor od stamenih zidova, dok je fasada bila napravljena tako da spolja nagoveštava vazdušastost unutrašnjeg prostora. U vreme izgradnje ovog objekta, to se postizalo staklenim fasadama, takozvanim zid zavesama, koje su bile lagane, strukturalne, a prostirale su se između dve tavanice. Iako objekat „Energoprojekta” nije zaista krasila zid zavesa, uz posebno projektovane detalje i prozore, upravo tako je izgledala. Mehanizam ovih prozora patentiran je pod imenom Milice Šterić.

Tek kada je „Energoprojekt“ izgradio novu zgradu za svoje potrebe, 1982. godine, u kulu na Zelenom vencu useljena je „Beobanka“, koja je tamo bila do 2002. godine, kada je otišla u stečaj.

O PROJEKTU

Godinama je zgrada stajala prazna. U stanju u kojem je danas nalazi se od 2007. godine, kada je uklonjena fasada i zgrada ogoljena do konstrukcije, otkrivajući armiranobetonski skelet koji danas vidimo.

Sve do februara 2017. godine, odnosno do otvaranja naše kancelarije, bila je napuštena. Izgradnja upravo ovakve kancelarije imala je cilj da skrene pažnju na ovaj zaboravljeni biser arhitekture Beograda.

Ta čuvena zgrada “Beobanke” neće postati hotel sa pet zvezdica kako je prvobitno najavljeno već poslovno-stambeni kompleks specifičan po tome što će ga krasiti zelena fasada – prva takva fasada u Srbiji. Rešenje karakteriše organska forma, koja podseća na živu, pulsirajuću planinu smeštenu u samom srcu Beograda.

Inspiracija za idejno rešenje proistekla je iz analize same lokacije – Zelenog venca, koji je jedan od najprometnijih i, samim tim,  najzagađenijih delova grada. Zamisao  je da doprinese poboljšanju kvaliteta života u centralnoj gradskoj zoni – kako uticajem na smanjenje zagađenja i buke zelenim fasadama, tako i kraćim zadržavanjem vozila na ulici, čemu će doprineti garaža u objektu.

Prvi soliter sa zelenim fasadama u Srbiji imaće ukupnu površinu veću od 30.000 kvadratnih metara, a zelene fasade će zauzeti 2.737 kvadratnih metara. Pored vertikalnih zelenih fasadnih sistema, na spoljašnjim delovima objekta nalaziće se dodatno zelenilo u vidu saksijskih biljaka, a krovovi, ukupne površine 2.631 kvadratnih metara, takođe će biti zeleni.

Kreativni koncept poručuje da je priroda veća od arhitekture. Ona se stalno menja – svako godišnje doba donosi novi izgled, a samim tim kroz promene prolazi i zgrada. U procesu stvaranja ovog rešenja arhitekte su prolazile kroz različite faze promišljanja. Početna zamisao je bila da ova zgrada predstavlja svojevrsna pluća grada. Međutim došli su do zamisli „žive“ planine, koja predstavlja simbol održivog razvoja i može staviti Beograd na svetsku arhitektonsku mapu.


Povezani tekstovi:

Svetski trendovi u ozelenjavanju u Srbiji

Krovni vrtovi

Vertikalno ozelenjavanje – Zeleni zidovi