Šta zasaditi u dvorište koje je u potpunom hladu?

Često nam se javljaju ljubitelji prirode čije je dvorište u potpunoj hladovini sa željom da im preporučimo vrste kojima takvi uslovi gode.  Izbor sadnica koje “vole” hladovinu daleko je manji od onih koji se mogu saditi u osunčanim dvorištima no ipak postoji. U nastavku teksta možete pročitati naše preporuke.

 

Mahonia aquifolium

Mahonija je zimzeleni grm sporog rasta. Dostiže visinu koju retko prelazi 2 m koliko iznosi i njena širina. Dekorativna je zbog žutih cvetova koji se javljaju u proleće, plavih bobica i zimzelenog lišća koje ne opada.Listovi Mahonije su izduženi i postavljeni na grančicama u grupacijama od 5-9. Zelene su boje, kožasti i sjajni dok novo mlado lišće u proleće ima crvenkaste obode.

Tokom jeseni i zime biljka menja nijansu listova te oni poprimaju purpurne do bronzane nijanse. Cvetovi su žuti, postavljeni u terminalnim cvastima, blago mirisni i početkom jeseni sazrevaju u plave bobice. Biljci odgovaraju zemljišta blago kisele ph reakcije, srednje vlažnosti kao i lokaliteti u polu senkama. Tolerisaće i uspešno se razvijati i u potpunoj senci. Lokalitet treba dabude zaštićen od jakih zimskih vetrova i da bar par sati bude izložen indirektnoj svetlosti. Ukoliko se razvija u potpunoj senci očekuje se niži i sporiji rast.

Mahonija je dekorativna kako pojedinačno tako i u grupi, ili kao donji sprat u kombinaciji sa drugim vrstama. Poželjna za kombinovanje sa drugim vrstama, ali i vezivanje kosina. Zanimljiva je i za formiranje niskih živih ograda, posebno atraktivnih tokom zime, kada lišće promeni boju.

Klikom na link pogledajte sve slike ove vrste.

 

Hedera helix

Hedera helix ili Bršljan je vrsta koja se veoma lako gaji, dekorativna je i ne zahteva posebne uslove.Odgovaraju joj srednje vlažna zemljišta na lokalitetima u punoj senci ili polu senci dok je veoma tolerantna na lokacije u punom suncu i podjednako uspešno raste i na takvim lokalitetima. Bršljan trpi orezivanje i najčešće se orezuju kada krene da rastu na neželjenim oblastima.Ukoliko želimo da uređujemo i uokvirujemo bršljan preporuka je da se oreže rano u proleće. Poseduje zelenkasto bele cvetove  kao i plavičasto crne bobice koje se pojavljuju u jesenjem periodu. Bršljani se sade radi formiranja raznih oblika, prekrivanja raznih objekata poput zidova, ograda, kuća, tendi, kao i za formiranje prekrivača tla.

Postoje različite podvrste Bršljana koje vam u nastavku predstavljamo. Klikom na linkove ispod možete pogledati izgled i formu svake od njih:

Hedera helix “Needle Point”

Hedera helix “Erecta”

Hedera helix “Marginata”

Hedera helix

Hypericum calycinum

Hiperikum je polegla, ukrasna, žbunasta vrsta visine do 50 cm,veoma retko raste preko toga. Cvetovi su petočlani,žute boje i u letnjem periodu prekrivaju veliki deo lisne mase. Javljaju se uglavnom pojedinačno ili u grupama od 2 do 3 cveta. Listovi su ovalno izduženi, tamno zelene boje na osunčanim lokalitetima dok biljke u hladovinama imaju svetlije nijanse. Odgovaraju joj svi tipovi zemljišta sa dobrom drenažom kao i lokaliteti sa dosta sunca .Tolerisaće polu senke i totalne senke ali u njima broj cvetova će biti znatno manji a boja lista dosta otvorenija. Biljka se veoma brzo širi. Dobro podnosi orezivanje i najčešće krajem zime ili početkom proleća biljku treba srezati na jednaku visinu da bi se obnovila, omladila i formirala pravilniju i gušću formu.

Klikom na link pogledajte sve slike ove vrste.