Stabla kao svedoci istorije

U susret novoj sezoni sadnje donosimo vam interesantnu priču o stablima koja su toliko stara da svedoče o vremenu oba svetska rata. Neka od stabala pamte kneza Miloša, Jakova Jakšić -blagajnika kneza Miloša, groficu Olgu Vrangel, Petra Karađorđevića i druge istorijske ličnosti.

Platan kod Konaka kneza MIloša

Pred sam kraj vladavine knez Miloš je naručio iz Beča 350 sadnica platana kako bi dekorisao park oko tek završenog konaka. Sadnja je počela 1831. godine. Ipak, jedno drvo je predstavljlo višak. Knežev baštovan smatrajući nepotrebnim da baci zdravu sadnicu upitao je Miloša za savet koji mu je tada rekao da stablo posadi u krečanu kod konaka.

Platan je počeo da raste i buja te je tako već 1881. godine bilo potrebe za postavljanjem prvih podupirača jer su glavne grane dosta porasle.Danas, grane i podupirači koji ih drže, potpuno su srasli i čvrsto drže jedno drugo, a ovaj platan je stavljen pod zaštitu države 1949. godine kao istorijska hortikulturna baština.

Cvetni trg dom je stabla starijeg od 200 godina

Najstarije stablo hrasta lužnjaka nalazi se na Cvetnom trgu u Beogradu i pod zaštitom države je. Cvetni trg bio je dom brojnih stabala jasena i hrasta koji su raskrčeni i njihovo mesto danas zauzimaju ugostiteljski objekti, čuveno pozorište Bojan Stupica, zgrade i prometna saobraćajnica. Nakon krčenja hrast lužnjak ostao je usamljeni svedoki burne istorije glavnog grada.

Još jedan hrast lužnjak star oko 230 godina nalazi se u selu Nemenikuće i svedok je okupljanja Karađorđevića i ustanika koji su se u ovom selu pričestili 1806. godine pre odlaska u bitku sa Turcima.

Beogradski stogodišnjaci

Dvorište kuće kralja Petra Karađorđevića na adresi Vase Pelagića 40 u Beogradu krase čak 2 stogodišnjaka – stablo magnolije koje doseže visinu od 10 metara i stablo ginka koje je visoko čak 24 metra. Ova stabla su stavljena pod zaštitu države 1998. godine.

Najpoznatiji beogradski par stariji od 100 godina su dve tise koje krase portu Saborne crkve, a država ih je zaštitila 1979. godine. Ovo je posebna retkost jer Beograd nije naročito pogodno tle za ovu vrstu. Tisa je vrsta za koju se vezuju neverovatna narodna verovanja – navodno čuva od zla onoga ko ga nosi, pa je često tisovina stavljana u kolevke bebama, a muškarci su je ušivali u odeću kada krenu u rat. Na beogradskoj opštini Čukarica, nalazi se još jedna tisa stara oko 60 godina u dvorištu dečjeg vrtića Sveti Sava koja će se uskoro pridružiti ovom društvu stogodišnjaka. Sve zanimljivosti u vezi ove vrste možete pročitati u tekstu Tisa – karakteristike i narodna verovanja.

Svoju prvu stotu godinu uskoro će naputiti i bukva koja stanuje u dvorištu vile ruske emigrantiknje, grofice Olge Vranglev. Ova dama u godinama visoka je 22 metra i odličnog je zdravlja.

Iz vremena vladavine kneza Miloša ostao nam je i vremešni gospodin star oko 170 godina. U pitanju je dud u parku na uglu Takovske i 27. marta, koji ponosno nadzire Botaničku baštu.

Na ovom mestu moramo pomenuti i kesten sa teritorije Senjaka koga je pre nekoliko godina srušila jaka oluja. Ovaj kesten posadio je blagajnik kneza Miloša, Jakov Jakšić. Interesantno je da je ovaj kesten imao detaljnu evidenciju rasta i cetanja koju je vodio Jakovov sin, inače meterolog po struci, gospodin Vladimir Jakšić.

Obogatite svoje dvorište jednim novim stablom, negujte ga, orezujte i prihranjujte i ovo stablo će postati mesto okupljanja porodice i živi svedok vremena.