Šuma kao spomenik ljubavi

Ljubav je večita inspiracija pesnika, umetnika, ali i svake duše koja je ikada bila zaljubljena. O njoj su pevali i kada su se vodili ratovi, i kada su harale bolesti, i kada je bilo najteže. Različiti su načini da se ljubav pokaže. Neko će prosto reći “Volim te” a neko će da bi ljubav dokazao zasaditi čitavu šumu. U današnjem tekstu donosimo vam dve dirljive ljubavne priče koje su toliko velike da su naše glavne junake pokrenule na sadnju šume kao spomenika ljubavi.

Šuma u obliku srca

Dženet i Vinston Hovs su se voleli onako kako mnogi mogu samo da sanjaju. Venčali su se 1962. godine, a onda su se preselili u Englesku. Ubrzo nakon što su se preselili dobili su sina.

Ljubav je sve više rasla, sin je bio zdrav i imali su savršen život. Ali u jednom trenutku, je sve srušio. Nakon više od 30 godina braka, Džent je odjednom napustila ovaj svet.

 

Nekoliko meseci nakon najvećeg gubitka, Vinston je dobio ideju. Odlučio je da napravi mesto koje će on i njegov sin moći da posećuju kada im je teško. Naime Vinston je zasadio 6.000 stabala hrasta tako da je napravio šumu u čijoj sredini se nalazi livaca u obliku srca koju je njegova supruga volela da posećuje.

On je to čuvao ovu šumu kao tajnu godinama, dok nije uslikana iz vazduha. Pilot balona Andi Colet se vraćao kući kada je pogledao prema dole i nije mogao da veruje svojim očima.

 

Šuma u obliku gitare

Šumu u obliku gitare zasadio je argentinski poljoprivrednik po imenu Pedro Martin Ureta. Sada 71-godišnjak, šumu je zasadio uz pomoć četvoro dece pre više desetina godina, a inspiracija za ovakav poduhvat dolazi od Pedrove supruge, Gracijele Raisos.

Gracijela je predožila suprugu da i oni zasade šumu u obliku njenog omiljenog instrumenta – gitare.

Iznenadna smrt Gracielu je sprečila da pomogne suprugu u realizaciji zajedničkog sna. Pedro je ispunio poslednju  želju svoje pokojne supruge. Uz pomoć dece, zasadio je oko 7.000 stabala. Za telo gitare koristili su čemprese, a prelepa plava stabla eukaliptusa koristiti su za žice.