Svetski trendovi u ozelenjavanju u Srbiji

Zgrade, automobili, užurbani ljudi i prevozna sredstva ponekad su jedino što od spoljnjeg sveta vidi prosečan stanovnik urbane sredine. Ako živite u gradu, velika je verovatnoća da je vaš jedini dodir sa prirodom poneka biljka u stanu. Retki nađu vremena vikendom da posete neke od obližnjih planina ili zelenih parkova u gradu.

Pozitivan uticaj svežeg vazduha, zelenila i reka na mentalno i fizičko zdravlje sada su naučno potvrdili istraživači sa britanskog Kings koledža. Istraživanje je bazirano na podatku da stanovnici urbanih naselja češće oboljevaju od mentalnih poremećaja i depresije od stanovnika ruralnih predela. Naravno, to ne znači da svi treba da se presele na selo, već da u svom malom gradskom univerzumu naprave zelenu oazu koja će negovati mozak i telo.

Zato je, u skladu sa modernim stilom života u velikim gradovima, od izuzetne važnosti napraviti dobar izbor kada je u pitanju mesto gde ćemo  živeti. Novi evropski i svetski trendovi podrazumevaju da savremene zgrade u centru grada obezbede za svoje stanare određenu površinu pokrivenu zelenilom.

 

 

 

Francuzi su doneli zakon po kojem sve nove zgrade izgrađene u komercijalnim zonama moraju delom da budu pokrivene zelenim površinama ili solarnim panelima. Time je omogućeno da u centru Pariza imate primere idejnih rešenja zgrada gde na terasama i krovovima niču i gaje se zelene površine i mali vrtovi sa cvećem, čime se pružaju idealni uslovi za život u zelenilu u samom centru grada.

Ipak, Singapur prednjači kad je ozelenjavanje urbanih zona u pitanju težeći da postane najzeleniji grad sveta. Naime, Singapur često nazivaju gradom bašti, a najpoznatiji je po projektu Super drveća. Svojevrsna vertikalna bašta obiluje drvećem visine od 25-55 metara dizajniranim tako da tokom dana obezbeđuju hlad, dok noću oživljavaju uz neverovatan svetlosno-zvučni spektakal. Zelena gradnja u ovom gradu je obavezna počevši od 2008. godine.


Povezani tekstovi:

Krovni vrtovi

Vertikalno ozelenjavanje – Zeleni zidovi

Zelene površine ispred javnih i poslovnih objekata

Roterdamska plutajuća šuma