Prunus laurocerasus
’Mano’

Mano je engleski lovor ili lovor višnja – zimzeleni žbun visine do 3 m i širine do 2 m, ovalne krošnje. Veoma je brzog porasta i pod optimalnim uslovima ostvaruje godišnji prirast i do 0,5 m. Mano vodi poreklo iz jugoistične Evrope i jugozapadne Azije gde u prirodi može rasti poput drveta i dostizati visinu od preko 10 m.

Listovi Mano su krupni, sjajni ,tamno zelene boje tokom cele godine bez promene u jesenjem i zimskom periodu, dok su cvetovi bele do kremaste boje ,uglavnom se javljaju u maju mesecu i u zavisnosti od vrste biljka mogu cvetati i nekoliko puta godišnje. Cvetovi su postavljeni u grozdastim cvastima dužine od 5 cm do 12 cm. Plodovi ove vrste lovor višnje su tamno crvene boje, javljaju se u jesen i nisu jestivi.

Za razvoj Mano zahteva vlažno zemljište, organski bogato i dobro drenirano. Biljku je moguće celodnevno izlagati suncu kao i saditi je na terenima koji su izloženi umerenim sunčevim zracima.

Mašinsko orezivanje se uglavnom izvodi u proleće nakon precvetavanja dok se ručno orezivanje makazama bez oštećenja listova može izvoditi tokom cele godine. Biljke su pogodne za sve namene na zelenim površinama kao grupe, donji spratovi visokog drveća ,pored objekata, ograda ili zidova. Izuzetno su popularne i efikasne za formiranje živih ograda zbog velike izdrživosti, mogućnosti stalnog orezivanja kao i guste forme koju biljka sklapa.

Biljke iz iste kategorije