Prunus laurocerasus
’Caucasica’

Engleski lovor ili lovor višnja je zimzeleni žbun visine do 3 m i širine do 2 m, ovalne krošnje. Veoma je brzog porasta i godišnji prirast pod optimalnim uslovima može da bude i do 0,5 m. Caucasica vodi poreklo iz jugoistične Evrope i jugozapadne Azije gde u prirodi može rasti poput drveta i dostizati visinu  od preko 10 m.

Listovi Caucasica su krupni, sjajni, tamno zelene boje tokom cele godine bez promene u jesenjem i zimskom periodu, dok su cvetovi bele do krem boje. Caucasica cveta uglavnom u maju mesecu i u zavisnosti od vrste lovor višnje može cvetati i nekoliko puta godišnje. Cvetovi su postavljeni u grozdastim cvastima dužine od 5 m do 12 m. Plodovi su tamno crvene boje, javljaju se u jesen i nisu jestivi.

Za optimalan razvoj zahteva vlažno zemljište, organski bogato i dobro drenirano. Caucasica dobro podnosi i celodnevno izlaganje suncu kao i polu senke. Mašinsko orezivanje se uglavnom izvodi u proleće nakon precvetavanja dok se ručno orezivanje makazama bez oštećenja listova može izvoditi tokom cele godine.

Caucasica je vrsta lovor višnje koja je pogodna za sve namene – moguće je saditi je u grupama, kao donje spratove visokog drveća, pored objekata, ograda ili zidova. Biljke su veoma popularne i efikasne za formiranje živih ograda zbog svoje izuzetne izdrživosti, mogućnosti stalnog orezivanja kao i guste forme koju Caucasica formira.

Biljke iz iste kategorije