Prunus laurocerasus
’Marbled White’

Marbled White je engleski lovor ili lovor višnja. Marbled White je zimzeleni žbun visine do 3 m i širine do 2 m sa ovalnom krošnjom. Veoma je brzog porasta i godišnji prirast pod optimalnim uslovima može da bude i do 0,5 m. Marbled White vodi poreklo iz jugoistične Evrope i jugozapadne Azije gde u prirodi može da raste poput drveta i dostizati visinu od preko 10 m.

Listovi su krupni, sjajni, tamno zelene boje tokom cele godine bez promene u jesenjem i zimskom periodu. Cvetovi biljke Marbled White su bele do kremaste boje, uglavnom se javljaju u maju i u zavisnosti od vrste biljke mogu cvetati i nekoliko puta godišnje. Cvetovi su postavljeni u grozdastim cvastima dužine od 5 cm do 12 cm. Plodovi Marbled White su tamno crvene boje, uglavnom se javljaju u jesen i nisu jestivi.

Za svoj razvoj Marbled White zahteva vlažno zemljište, organski bogato i dobro drenirano. Ova vrsta dobro podnosi i celodnevno izlaganje suncu kao i polu senke. Mašinsko orezivanje se uglavnom izvodi u proleće nakon precvetavanja dok se ručno orezivanje bez oštećenja listova može izvoditi tokom cele godine.

Marbled White je pogodna za sve namene na zelenim površinama, odnosno moguće je saditi u grupi od više biljaka, kao donji spratovi, spratovi visokog drveća, uz ograde vaših dvorišta ili poslovnog prostora.

Marbled White je veoma popularna i efikasna za formiranje žive ograde zbog svoje veoma velike izdrživosti, mogućnosti stalnog orezivanja kao i guste forme koju biljka sklapa.

Biljke iz iste kategorije