Prunus laurocerasus
’Rotundifolia’

Rotundifolia je engleski lovor ili  drugačije lovor višnja. Rotundifolia je zimzelen, žbunaste ovalne krošnje i dostiže visinu od 3 m i širinu do 2 m. Veoma je brzog porasta i godišnji prirast pod optimalnim uslovima može da bude i do 0,5 m.

Rotundifolia je poreklom iz jugoistične Evrope i jugozapadne Azije gde u prirodi može rasti poput drveta i dostizati visinu preko 10 m. Listovi Rotundifolia su krupni, sjajni, tamno zelene boje tokom cele godine bez promene u jesenjem i zimskom periodu. Cvetovi su bele do kremaste boje, uglavnom se javljaju u maju mesecu i u zavisnosti od vrste biljka može cvetati i nekoliko puta godišnje. Cvetovi su postavljeni u grozdastim cvastima dužine od 5 cm do 12 cm. Plodovi Rotundifolia su tamno crvene boje, javljaju se u jesen i nisu jestivi.

Rotundifolia zahteva vlažna zemljišta, organski bogata i dobro drenirana. Rotundifolia dobro podnosi i celodnevno izlaganje suncu kao i polu senke. Mašinsko orezivanje se uglavnom izvodi u proleće nakon precvetavanja dok se ručno orezivanje makazama bez oštećenja listova može izvoditi tokom cele godine. Biljke su pogodne za sve namene na zelenim površinama kao grupe, donji spratovi visokog drveća, pored objekata, ograda ili zidova. Biljke su veoma popularne i efikasne za formiranje živih ograda zbog svoje veoma velike izdrživosti, mogućnosti stalnog orezivanja kao i guste forme koju biljka sklapa.

Biljke iz iste kategorije