Rhus typhina
’Laciniata’

Rhus typhina ili u narodu poznatiji kao dlakavi ruj vodi poreklo iz šumskih predela Severne Amerike. U prirodi se uglavnom nalazi na ivicama šuma, pokraj puteva, pruga i močvarnih margina. Naziv je dobio po dlakama braonkaste boje koje prvenstveno prekrivaju mlade sabljike.

Rhus typhina raste žbunasto ili poput omanjeg drveta dostižući tako visunu do 4 m. Listovi ove vrste ruja su u obliku pera, svetlo zelene boje tokom vegetacije dok u jesenjem delu godine dobijaju neverovatne boje koje se kreću od žute, preko narandžaste i roze do crvene. Svaki list je sastavljen od 13 do 27 parova klinova koji su kopljasto izduženi.

Cvetovi su svetlo žute boje i cvetaju od ranog proleća do leta, dok je plod jagodičastog oblika, crvene boje u jesen pa sve do bordo boje koju dobija tokom zimskog perioda. Plodovi ostaju na granam nakon opadanja lista.

Tolerantan je na veliki broj tipova zemljišta koji treba da budu dobro drenirana, porozna i da ne zadržavaju vodu. Potrebe za vodom su minimalne ukoliko su ispunjeni svi zahtevi u vezi sa zemljištem.

Temperaturna zona 3-8.

Biljke iz iste kategorije