Thuja occidentalis
’Teddy’

Teddy tuja najlakše uspeva na prosečnom zemljištu srednje vlažnosti, dobro isušenom i dreniramon, izložena u potpunosti sunčevim zracima ili u delimičnom hladu. Iako ima širok spektar tolerancije na različite tipove zemljišta Teddy tuji najviše odgovara vlažno, dobro drenirano peskovito zemljište zbog svojih odličnih fizičkih osobina kao što je poroznost. Nije preporučljivo Teddy tuju gajiti na zemljištu sa stajaćim vodama. Takođe ovoj vrsti tuje pogoduje i sadnja na terenu sa delimičnom senkom pogotovo u najtoplijem delu dana u letnjem periodu. Poželjno je zaštiti je od jakih zimskih vetrova kako bi se izbegle zimske opekotine. Teddy tuja je jako atrktivna za uređenje svih vrsta poslovnih objekata zbog lakoće postizanja pravilnog loptastog oblika.

Teddy tuja je sporo-rastuća vrsta, zaobljene loptaste forme, patuljastog rasta koja dostiže visinu od 25-30 cm tokom perioda od pet godina. Karakterišu je plavo-zelene četine koje su atraktivne tokom cele godine, mada tokom zimskog perioda, posebno u hladnijim podnebljima može dobiti bronzanu nijansu.

Teddy tuja se najčešće koristi u pejzažima i vrtovima kao pojedinačni detalj, u paru ili u redovima koji prate ivice. Može se i kombinovati sa tujama stubastih formi ili drugim stubastim četinarima. Lakoća gajenja u žardinjerama i saksijama, atraktivan izgled i jednostavna nega su ono što karakteriše Teddy tuju.

Biljke iz iste kategorije